Każdy kraj ma do zaoferowania jedno lub dwa przepyszne przysmaki; jednak te potrawy nie są tak apetyczne i atrakcyjne. Większość z nas jest ciekawa, aby spróbować nowych smaków, ale czy odważyłbyś się zjeść tych 10 przysmaków, które większość ludzi uważa za szokująco odrażające?
1. Japońska gałka oczna tuńczyka
Olbrzymie duszone gałki oczne uważane są za przysmak przez ludzi o „rzadkich smakach” w Japonii. Niektórzy ludzie uznają to za smaczny posiłek, szczególnie gdy są w stanie delektować się częścią oka, która staje się galaretowata po długim czasie duszenia. Nie jedzą jednak oczodołów i źrenic.
2. Casu Marzu we Włoszech
Inaczej znany jako „ser z robakami”, ten przysmak z Sardynii we Włoszech jest wytwarzany z mleka koziego podobnie jak pecorino. Sardyńczycy wycinają otwór w środku sera, a następnie biorą go na zewnątrz, aby umożliwić muchom składanie jaj. Jaja ostatecznie rozwiną się w czerwie, które zjedzą ser. Te larwy wydzielają następnie trawione tłuszcze, cukry i białka, które przyczyniają się do jego fermentacji.
Sardyńczycy uważają, że ser powinien być spożywany tylko wtedy, gdy robaki wciąż żyją. Jednak spożywanie casu marzu może być dość trudne, ponieważ robaki mają tendencję do skakania nawet do sześciu cali, gdy są niepokojone.3. Pekińska Penis Jelenia
Od tysięcy lat organy reprodukcyjne zwierząt, takie jak penisy, są znanym przysmakiem w Chinach, szczególnie w restauracji Guolizhuang Resturant w Pekinie. Po prostu wierzą, że mogą one wyleczyć nerki i problemy z erekcją. Uważają także, że serce jelenia i krew jelita mogą bezpiecznie wyleczyć zaburzenia erekcji w ciągu 30 minut.
4. Głowy owiec w RPA
Wygląda na to, że owcza głowa tworzy pyszny gulasz, a najlepszymi częściami są zwierzęce oczy i uszy. Ten przysmak przygotowuje się najpierw, usuwając mózg i mięso zwierzęcia. Następnie kroją mięso i dodają przyprawy, zanim je ugotują.
5. Wiewiórki Kentycky'ego
Uznano to za regionalny przysmak, dopóki lekarze nie odkryli, że niektóre mózgi wiewiórek były zarażone wariantem choroby szalonych krów.
6. Tajska pasta z nietoperzy
Tak, nietoperze są uważane za wielki przysmak w Tajlandii, mimo że niektóre z tych stworzeń często mają wściekliznę. Aby przygotować tę egzotyczną kuchnię: złap żywego nietoperza, a następnie zanurz biedne zwierzę we wrzącym mleku. Pozwól mu się gotować, aż nietoperz stanie się wystarczająco miękki, by zmielić go w pastę. Dodaj do mieszanki ziół i przypraw i już to masz!
7. Wietnamski kaczy embrion
Ten przysmak to miękka kaczuszka płodowa pomiędzy 16 a 20 dniem życia, aby była bardziej specyficzna. Jest również powszechnym przysmakiem w Chinach, Kambodży, Laosie i na Filipinach, gdzie nazywa się „Balut”.
8. Stinkheads Alaska
Stinkheads to tylko głowy ryb, które pozostawały w ziemi przez wiele tygodni. Właściwie po prostu umieszczają głowę ryby i jej wnętrzności w beczce lub plastikowym worku. Potem zakopują go i czekają, aż całkowicie sfermentuje.
9. Nos łosia
Myśliwi często przedstawiają nosy łosia jako prezenty dla starszych. Ten przysmak, który ludzie Pierwszego Narodu uważają za „jedzenie wyborowe”, jest dość łatwy do przygotowania. Najpierw rozpalają ogień, a nos łosia obraca się przez co najmniej minutę, aby wypalić wszystkie jego włosy. Następnie odcinają wszystkie pozostałe włosy i skórę. Mogą je po prostu pokroić i przyprawić danie solą i pieprzem, lub też przygotować gulasz.
10. Chińskie ludzkie płody
Niektórzy twierdzą, że ludzkie płody są uważane za przysmak w Chinach. Niektórzy skorumpowani pracownicy medyczni sprzedają poronione płody i wciąż narodzone dzieci, które zostaną wysuszone, zmiażdżone i umieszczone w kapsułkach z ziołami. Naprawdę szokujące, ale prawdziwe.
Komentarze 0