Komuś kto do kuchni zagląda tylko po to, by zrobić kawę te rady mogą wydawać się bezużyteczne. Jednak pewnie znajdą się ludzie, którzy z przyjemnością zastosują je w swoim kuchennym królestwie.
1. Jak wycisnąć z cytrusów więcej soku?
Włóż cytrynę lub innego cytrusa do mikrofalówki na 20-30 sekund, a następnie przyciśnij dłonią i poturlaj po twardej powierzchni. Owoc stanie się miękki i o wiele łatwiej będzie wycisnąć z niego sok.
2. Jak łatwo oczyścić małże z piasku i żwiru?
Wystarczy zalać je wodą i dodać kilka łyżek mąki. Małże wypłyną na powierzchnię i otworzą się, by zjeść mąkę. Piasek i żwir zostaną na dnie. Dla najlepszego efektu małże powinno moczyć się w ten sposób przez 30 minut.
3. Jak zapobiec przyklejaniu się zieleniny do noża?
Przed szatkowaniem zieleniny należy posypać deskę szczyptą soli. Tarcie i waga soli nie pozwolą zieleninie przykleić się do noża i utrzymają ją w jednym miejscu.
4. Dlaczego warto osuszyć mięso przed smażeniem?
Dzięki chusteczce higienicznej można łatwo usunąć wszelką wilgoć z powierzchni mięsa. To zapobiegnie pojawieniu się nadmiernej ilości tłuszczu i „strzelaniu” na patelni. Wilgoć oraz para blokują także proces karmelizacji, która z kolei dodaje smażonemu mięsu apetyczną i chrupiącą powłoczkę.
5. Jak sprawnie usunąć kawałki skorupki z żółtka?
Usuwanie kawałków skorupki z żółtka przygotowywanego sadzonego jajka może zepsuć nam efekt wizualny dania. Aby temu zapobiec, należy zmoczyć palce wodą i dopiero potem wyciągnąć skorupkę. Błona żółtka nie zostanie naruszona.
6. Jak „zmiękczyć” twardy cukier?
Brązowy cukier potrafi zamienić się w kamień. By odwrócić ten proces należy umieścić go w pojemniku, spryskać wodą i podgrzewać przez 30 sekund w mikrofalówce. Jeśli cukier dalej jest twardy, całą procedurę powtarzamy.
Komentarze 0